EL PERILL DEL MENJAR RÀPID

Per: Iker Martínez

Fotografia: Sergi Cervera i Jaume Marti

El menjar ràpid ha passat a formar part del dia a dia de gran part de la població, a conseqüència de la falta de temps per cuinar, l'estrès o la comoditat de la vida moderna. Actualment, aquest tipus de menjar es pot trobar tant en restaurants com

en supermercats, fet que facilita el seu consum.

 

Una ingesta reiterada de menjar ràpid pot provoca obesitat i totes les patologies conseqüents a, com diabetis, hipertensió arterial, arterioesclerosi, malalties cerebrovasculars, patologies renals, fetge gras, i fins i tot càncer.

 

Què conté?

El menjar ràpid conté, en general, alts nivells de greixos, sal, condiments o sucres (que estimulen la gana i la set, cosa que té un gran interès comercial per als establiments que proporcionen aquest tipus de menjar) i nombrosos additius alimentaris, com potenciadors del sabor o colorant alimentari, que en alguns casos creen addicció.

Per què es consumeix tant?

És veritat que el menjar ràpid té beneficis, tot i que, com s’ha explicat, no té res a veure amb els seus components. El mateix nom "menjar ràpid" explica el principal avantatge d'aquest concepte de menjar: l'estalvi de temps; els consumidors no només s’estalvien cuinar, sinó que la preparació i el lliurament són ràpids. A més, en molts casos, no calen coberts per assaborir aquest tipus de productes i, per tant, són adients per menjar en qualsevol lloc de manera senzilla i ràpida. Per aquest motiu alguns dels productes característics del menjar ràpid són hamburgueses, hot-dogs, sandvitxos, pizzes o kebabs.

 

Quins problemes de salut pot provocar?

Un estudi de la Universitat Estatal de San Diego conclou que el consum de menjar ràpid augmenta el risc de depressió. Els greixos trans poden provocar un augment i empitjorament dels episodis depressius i fan que les persones que els consumeixen tinguin més problemes per controlar les emocions.

Segons assenyala un estudi realitzat a Espanya per Public Health Nutrition, hi ha una relació directa entre la depressió i el consum de menjar ràpid, com hamburgueses, pizzes i brioixeria industrial. En concret, aquells que consumeixen

aquests aliments presenten un 51 % més de probabilitats de patir trastorns emocionals que aquells que els eviten.

Els investigadors, de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària i la Universitat de Granada, també van detectar una relació entre la dosi i la seva resposta. “Com més menjar ràpid es consumeix, més gran és el risc de depressió”, va explicar Almudena Sánchez-Villegas, autora de l'estudi al Servei d'informació i notícies científiques (SINC).